Zjednodušený recept na italský sladký chlebíček, který se podává hlavně při různých svátečních příležitostech, často i na Vánoce.
Potřebujete:
✿ 50 g droždí
✿ 100 ml vlažné vody
✿ 1 lžičku cukru
✿ 600 g polohrubé mouky
✿ 5 vajec
✿ 1 lžíci citronové kůry
✿ 250 g kandovaného ovoce
✿ 150 g hrozinek
✿ 200 g másla
1. Droždí rozdrobte do vody, přidejte cukr a lžíci mouky. Vše pečlivě promíchejte a nechte kvásek 10–15 minut vzejít.
2. Z mouky, vajec a kvásku vypracujte těsto. Pak přidejte změklé máslo, citronovou kůru, kandované ovoce, hrozinky, vše dobře prohněťte a nechte na teplém místě kynout asi 8 hodin.
3. Vykynuté těsto dejte do vysoké dortové formy, nechte kynout ještě další 2 hodiny a pak ho dejte péct do trouby rozpálené na 220 °C. Pečte asi 50 minut. Po upečení chlebíček hned vyndejte z formy a nechte vychladnout. Před podáváním můžete pocukrovat.
Pečení panettone na Vánoce mi přijde jako super nápad! Mysím, že s tímhle receptem by to nemělo být složité, tak to určitě zkusím s dětmi.
Fotografování je moje vášeň, ale vaření zvládám taky. Určitě tento recept zkusím a udělám pár fotek, které se snad povedou stejně dobře jako ten chlebíček!
Zní to úžasně! Ráda bych ten recept zkusila, protože miluju pečení a panettone jsem vždy chtěla upéct. Myslím, že tahle jednoduchá verze bude skvělá pro začínající pekaře.