Suroviny:
600–800 g vepřové plece
500 g bílého kysaného zelí
250 g zakysané smetany
1 cibule
2 lžíce sádla
1 lžička drceného kmínu
2 lžičky sladké papriky
sůl
Postup:
Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Maso osušte papírovou utěrkou a pokrájejte na kostky o velikosti přibližně 2 centimetry.

Začněte rozehřívat sádlo ve velkém hrnci (klidně můžete pro úsporu času použít papiňák), jakmile se rozpustí, přidejte cibuli a při střední teplotě ji 2 minuty za stálého míchání vařečkou poduste.
Zvyšte teplotu na maximum a přidejte maso. Míchejte, dokud maso nepustí šťávu, a pak ještě dál, dokud se tekutina neodpaří. Jakmile se maso po vypaření tekutiny opět začne smažit, nechte je zezlátnout a odstavte.
Do hrnce přidejte kmín a mletou papriku a promíchejte, aby se všechna paprika rozpustila v tuku.
Zalijte horkou vodou tak, aby maso bylo sotva ponořené, promíchejte, vraťte na plotýnku a při velmi mírné teplotě pozvolna duste zakryté nejméně 1 hodinu téměř doměkka (v tlakovém hrnci počítejte s přibližně 20 minutami).
Zelí nasypte do cedníku a pod studenou tekoucí vodou krátce propláchněte, zbavíte je tak přílišné kyselosti. Nechte okapat a pokrájejte je.
Pak je přidejte do hrnce k masu a společně duste ještě 15 minut, dokud nebude měkké. Do hotového guláše vmíchejte zakysanou smetanu a už nevařte.
Pokud nelpíte na libovém mase, můžete si segedínský guláš připravit i z vepřového bůčku. Ten dodá guláši výraznou chuť a šťavnatost, protože obsahuje víc tuku než třeba plec nebo ramínko.
Udělat bez velké dřiny pořádný hrnec skvělého jídla je výzva, ale segedínský guláš je pro tento účel jako dělaný. U nás se většinou podává s knedlíkem, ale když k němu naservírujete brambory jako v zemi jeho původu, v Maďarsku, bude vám určitě chutnat.
Fotka toho guláše je perfektní, až jsem na to dostala chuť! Určitě brzy vyzkouším, dík za perfektní návod.
Já bych k tomu přidala trochu čerstvýho chleba, pro mě je segedín prostě nejlepší takhle. Knedlík teda dobrý, ale chleba lepší!
Tuhle verzi segedínu s bůčkem jsem ještě nikdy nezkoušela, ale určitě je to super tip na zimní dny, dík za inspiraci!
Ten segedín fakt vypadá dobře, když se dělá v papiňáku, ušetří to dost času! Myslím, že ho zkusím o víkendu.