Vyzkoušejte báječný džem vonící po mandlovém amarettu! Pro ještě výraznější chuť léta můžete část višní nahradit kuličkami rybízu.
Potřebujete:
✿ 1 kg višní
✿ 10 g citrusového pektinu
✿ 500 g třtinového cukru
✿ 1 lžičku kyseliny citronové
✿ 40 ml mandlového likéru amaretto
1. Omyté višně vypeckujte a odvažte 1 kg. V hrnci je tyčovým mixérem trochu promixujte tak, aby zbyly některé větší kousky. Přiveďte je k varu a za občasného míchání 10 minut povařte. Průběžně sbírejte pěnu.
2. Citrusový pektin smíchejte s 250 g cukru, za stálého míchání přidejte k višním a 5 minut povařte. Pak vmíchejte zbylý cukr, kyselinu citronovou rozmíchanou v amarettu a ještě chvilku povařte.
3. Na vychlazeném talířku zkuste hustotu džemu, kdyby byl džem moc tekutý, ještě chvíli ho vařte nebo přidejte kyselinu citronovou. Pak jej naplňte do čistých suchých sklenic, zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
To vypadá suprově, určitě to zkusím, višně a amaretto musí být dokonalý kombo. Díky za tip!
Tenhle džem zní naprosto skvěle! Už se těším až ho budu zkoušet, a ještě lépe s tím mandlovým aroma. Cestování s takovými chutěmi je super.