Co by to bylo za pravou letní grilovačku bez pořádného kusu šťavnatých marinovaných žebírek? To je klasika, která nesmí chybět.
Ingredience:
1,5–2 kg vepřových žeber
2 lžíce olivového oleje
několik větviček čerstvého rozmarýnu
1 lžička soli
1/2 lžičky mletého pepře
1 lžička česnekového prášku
1 lžička uzené papriky
Na marinádu:
200 ml kečupu
2 lžíce jablečného octa
1 lžíce medu
1 lžíce worcesterské omáčky
1 lžička hořčice
1/2 lžičky chilli
1 stroužek česneku
sůl, pepř
Postup:
V misce smíchejte olej, sůl, pepř, rozmarýn, česnekový prášek a uzenou papriku.
Touto směsí potřete očištěná žebra z obou stran a nechte je odležet alespoň 2 hodiny v lednici.
Žebra nejprve 1,5–2 hodiny pomalu pečte v troubě při 150 °C (zabalená v alobalu), aby změkla. Teprve poté je ogrilujte z obou stran dozlatova, trvá to cca 40 minut.
Mezitím si připravte marinádu. Všechny ingredience na ni zahřejte v rendlíku a nechte společně s větvičkami rozmarýnu probublávat asi 10–15 minut. Poté omáčku rozmixujte. Předtím však vyndejte rozmarýn.
Posledních 15–20 minut potírejte žebra BBQ omáčkou.
Ty jo, BBQ žebírka s rozmarýnem zní fakt luxusně. Někdy musím přesvědčit přítele, aby to udělal!
Grilování žebírek je pecka, ale ten rozmarýn tomu dává úplně nový rozměr. Musím to vyzkoušet na víkend.
Tohle zní jako ideální kombinace na grilovačku! Určitě vyzkouším příště, díky za inspiraci! 🙂