Pečené kuřátko s čerstvými pomeranči chutná báječně.
Ingredience:
1 celé kuře (cca 1,5–2 kg)
2 velké pomeranče
3–4 snítky čerstvého rozmarýnu
4 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce medu
čerstvě mletý černý pepř, sůl
100 ml bílého vína
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C. Kuře omyjte, osušte a zvenku i zevnitř osolte a opepřete.
Do vnitřku kuřete vložte polovinu pomeranče nakrájenou na čtvrtky, 2 stroužky česneku (rozmáčknuté) a 2 snítky rozmarýnu.
Ze zbylého pomeranče vymačkejte šťávu a smíchejte s olejem, medem, prolisovaným česnekem a nasekaným rozmarýnem.
Kuře touto směsí potřete ze všech stran a položte do pekáče.
Kolem kuřete rozložte zbylé plátky pomeranče, případně přidejte bílé víno.
Pečte přikryté (např. alobalem) cca 60 minut, poté odkryjte, přelijte výpekem a pečte dalších 30–40 minut dozlatova.
Během pečení občas přelévejte kuře šťávou z pekáče, aby bylo křupavé a nevyschlo.
Po upečení nechte kuře 10 minut odpočinout, poté naporcujte a podávejte.
Nemám moc zkušeností s použitím ovoce do masa, ale tohle zní docela lákavě! Možná to zkusím.
Wow, to vypadá super! Myslím, že fotky z přípravy by byly hodně lákavé. Musím to vyzkoušet.
Takové netradiční kombinace mám ráda. Pomeranč s rozmarýnem určitě dodají pokrmu svěžest a vůni.
Kuře na pomerančích, to zní fakt zajímavě! Už jsem ho párkrát viděla v restauraci, ale doma jsem to nezkoušela.
Vypadá to moc chutně. Ráda bych to zkusila připravit na nedělní oběd. Díky za inspiraci!