Pokud si k ranní kávě ráda dopřejete něco sladkého, zkuste se tentokrát inspirovat v daleké Austrálii a připravit si některý z tamních tradičních dezertů!
Mezi ty nejoblíbenější patří nadýchaný dort s jemným krémem a lesním ovocem.
Suroviny:
Na korpus:
4 vaječné bílky
150 g cukru krupice
1 lžička kukuřičného škrobu
1 lžička citronové šťávy
špetka soli
Na ozdobu:
250 g mascarpone
150 ml smetany ke šlehání
2 lžíce moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
200 g lesního ovoce
Krok za krokem:
1. Nejprve začněte přípravou korpusu. Bílky pokojové teploty se špetkou soli začněte šlehat nejprve na nízké otáčky. Jakmile začne hmota houstnout, zvyšte výkon mixéru a vyšlehejte tuhý sníh.
2. Do něj poté postupně přidávejte cukr a šlehejte dalších 5 minut. Až bude sníh hotový, gumovou stěrkou do něj lehce přimíchejte citronovou šťávu a kukuřičný škrob.
Díky nim dort získá tu správnou konzistenci – bude křupavý navenek a vláčný uvnitř, což oceníte zejména po jeho nazdobení a servírování.
3. Troubu předehřejte na 120 °C. Plech vyložte pečicím papírem a do jeho středu si pomocí kulatého talíře předkreslete kruh o průměru asi 20 cm.
Ten vám poslouží jako vodítko při tvarování dortu. Sníh přesuňte do cukrářského sáčku a vytvořte kulatý korpus. Jeho okraje by měly být lehce vyvýšené, aby na něm dobře držel krém.
4. Korpus vložte do trouby a pečte ho asi 70 minut. Poté troubu vypněte, pootevřete dvířka a dort nechte v troubě zcela vychladnout.
Trvá to několik hodin, nejlépe však uděláte, pokud korpus necháte v troubě přes noc. Díky tomuto kroku jeho povrch nepopraská.
5. Druhý den si připravte krém. Mascarpone vyšlehejte s cukrem a vanilkovým extraktem. V druhé míse vyšlehejte smetanu téměř dotuha a gumovou stěrkou ji opatrně přimíchejte k mascarpone.
6. Se zdobením začněte až těsně před podáváním, v opačném případě by korpus mohl změknout.
Smetanový krém natřete v silné vrstvě do středu vychladlého sněhového základu. Na závěr dort ozdobte lesním ovocem a lehce ho poprašte moučkovým cukrem.
Křehká čokoládová kolečka
Dalším oblíbeným dezertem Australanů jsou košíčky z křehkého těsta plněné krémem a ozdobené dvěma druhy čokoládové polevy. Existuje několik verzí tohoto moučníku, vyzkoušejte třeba tu tradiční s vanilkovým krémem.
Suroviny:
250 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
150 g másla
špetka soli
Na ozdobení:
150 g másla
200 g slazeného kondenzovaného mléka
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička vanilkového extraktu
50 g hořké čokolády
50 g bílé čokolády
Jak na to?
Začněte přípravou těsta. Ve velké míse smíchejte prosátou mouku s moučkovým cukrem a špetkou soli. Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a rukama vypracujte pružné těsto.
To zabalte do potravinářské fólie a nechte ho asi hodinu odpočinout v lednici. Poté z něho vyválejte plát silný asi 0,5 cm, vykrajujte z něj kolečka a ta vkládejte do formiček na tartaletky. Každý kus propíchněte ve středu vidličkou.
Košíčky dejte na plech, vložte je do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 12 minut, dokud jejich okraje nezezlátnou. Mezitím v míse vyšlehejte změklé máslo s kondenzovaným mlékem, vanilkovým extraktem a citronovou šťávou do hladkého krému.
Vychladlé korpusy naplňte připravenou máslovou směsí. Bílou i hořkou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a hotové dortíky potřete tak, aby polovina byla světlá a druhá polovina tmavá. Jakmile poleva zcela ztuhne, můžete dortíky podávat!
Wow, tenhle dort naprosto vypadá jako sen! Zase něco, co budu muset vyzkoušet, až se mi bude chtít číst ty detaily pečení. Lesní ovoce je top!
Recept na sněhový dort s lesním ovocem mi připomíná návštěvy Austrálie. Skvělá inspirace k ranní kávě, určitě zavzpomínám na své cesty a vyzkouším doma.
Tohle je fakt skvělý recept! Miluju lesní ovoce a tenhle dort vypadá super. Určitě ho zkusím, i když jsem ještě nikdy nedělala sněhový korpus. Držte mi palce!