Základem thajské polévky s pikantně kyselou chutí a krevetami je pasta Tom Yum (čti: tom jam), kterou už dnes seženete běžně třeba v supermarketech.
Potřebujete:
✿ 200 g vařených krevet
✿ olej
✿ 900 ml zeleninového vývaru
✿ 2 cibule
✿ 200 g cherry rajčat
✿ hrst shitaake hub
✿ 1 chilli papričku
✿ 1/2 svazku koriandru
✿ 2 lžíce cukru
✿ 4 lžíce rybí omáčky
✿ 1 lžíci pasty Tom Yum
✿ 1 limetku
✿ ¼ šálku kokosového mléka
1. Cibule a houby nakrájejte nadrobno, rajčata na kolečka, chilli papričku zbavte jadérek.
2. Na rozpáleném oleji orestujte cibuli, přidejte pastu Tom Yum, a když se rozvoní, přidejte houby, chilli a vývar. Přidejte cukr, 3 lžíce rybí omáčky a šťávu z limety a vařte asi 10 minut.
3. Přidejte rajčata a krevety a povařte 3 minuty. Snižte teplotu, přilijte kokosové mléko a lžíci rybí omáčky, zamíchejte a odstavte Podávejte posypané koriandrem.
Líbí se mi, kolik zajímavých surovin je v té polévce. Když už vařím, kladu důraz na pestrost a tohle vypadá přímo dokonale!
Tom Yum je dost podobný indickým polévkám, co miluju. Uvítám tipy na další podobné recepty!
Hele, nikdá mě nenapadlo, že můžu takovou exotickou polívku udělat doma! Zní to fakt jednoduše.
Tom Yum je jedna z mých nejoblíbenějších polévek, mám ráda tu kombinaci svěžesti, kyselosti a pikantnosti! Krevety a kokosové mléko jí dodají lahodnou chuť.
Ta polévka Tom Yum zní docela zajímavě! Nikdy jsem nevařila s pastou Tom Yum, ale zkusím to, když mají i u nás v supermarketu.