Zelňačka se obvykle dělá ze zelí bílého, ale zrovna tak ji můžete připravit z toho červeného. Nejenže má více vitaminů či železa, ale navíc i efektní fialovou barvu – start večeře pro zamilované.
Potřebujete:
✿ 1 cibuli
✿ 4 stroužky česneku
✿ ½ hlávky červeného zelí
✿ 2 lžíce oleje
✿ 3 lžíce rajčatového protlaku
✿ 1 lžíci hladké mouky
✿ 1 lžíci sladké papriky
✿ špetku chilli
✿ 2 bobkové listy
✿ 4 kuličky nového koření
✿ 10 kuliček pepře
✿ 1 lžičku soli
✿ 1 lžíci octa
✿ 1 l zeleninového vývaru
✿ 150 g zakysané smetany
✿ bylinky a oříšky na zdobení
1. Cibuli a česnek a nakrájejte nadrobno. Zelí opláchněte a nakrájejte na tenké nudličky. Na oleji osmahněte 2–3 minuty cibuli, pak přidejte česnek, míchejte asi minutu a vmíchejte protlak. Až se rozvoní, vsypejte mouku, míchejte 1 minutu a odstavte.
2. Vmíchejte papriku, bobkový list a zbylé koření rozdrcené v hmoždíři. Přisypejte zelí, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Vařte asi 20 minut doměkka. Odstavte, přilijte 2/3 smetany a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
3. Dochuťte trochou octa, solí a podávejte ozdobené zakysanou smetanou a čerstvými bylinkami, případně ještě nasekanými oříšky.
Wow, červený zelí v polívce? To je parádní nápad! Musím to zkusit, nejen na Valentýn.
Nikdy jsem si nemyslela, že zelňačka z červenýho zelí může být tak chutná. Zkusím ji připravit na příští Valentýn!