Na zimní období se hodí tymián, řeřicha, která nejen zahřeje, ale posílí i imunitu, rozmarýn a petržel, která dodá spousty vitaminů.
V zimních plískanicích je potřeba tělo pořádně zahřát, a tak doporučujeme baštit jídla, která vás krásně prohřejí.
Vyhnete se tak nejen respiračním onemocněním, ale ještě vám bude krásně teplo, aniž byste na sobě musela mít čtyři svetry. Než se pustíte do vaření, podívejte se, jestli máte ty správné bylinky.
Zázvor
Pokud drkotáte zuby a nemůžete se stále zahřát, pak je pro vás zázvor učiněný zázrak. Chutná dobře a dá se v kuchyni různě využít. Lahodná je zázvorová limonáda nebo se dá přidat do masové číny.
Tato exotická bylinka se dá v Česku sehnat ve všech obchodech s potravinami a ocení ji i vaše zdraví, a to především v období chřipek. Nejlepší je udělat si zázvorový čaj.
Ten připravíte tak, že tuto bylinu nastrouháte a zalijete 250 ml vroucí vody. Nechte deset minut louhovat, přidejte med a citron.
Koriandr
Tato neprávem opomíjená bylina dokáže v kuchyni divy. Kromě toho, že zahřeje vaše ledové ruce, zklidní i žaludek a hodí se také při nachlazení, protože podporuje vykašlávání. Pozor, je ale hodně výrazný a aromatický.
Hodí se zejména na pizzu, ale ochutit jím můžete více jídel. Pokud jste milovnicí svařáku, vyzkoušejte ho se špetkou koriandru, uvidíte, že bude mít lepší grády.
Skořice
Mezi nejznámější koření, která dokážou pořádně prohřát zmrzlé kosti, patří skořice. Proto se také přidává do teplých zimních nápojů, jako je svařené víno či svařený ovocný džus.
Pokud trpíte na ledové ruce, tak si nějaký nápoj se skořicí udělejte. Výborně chutná také ve sladkých moučnících. Skořice je hodně léčivá a používá se i do mastí a tinktur.
Moc ráda si přečetla o koriandru. Říkám si, že bych ho mohla zkusit přidat do nějakého zimního jídla, aby se doma trochu zahřálo.
Zajímavý článek! Vždycky jsem měla slabost pro tymián a petržel, ale o zázvoru jsem nevěděla, že je tak účinný na zahřátí. Rozhodně ho vyzkouším!
Na zimu si vždycky ráda udělám zázvorový čaj, obzvlášť když se venku chumelí. Zázvor je totiž opravdu zázračný a já ho teď hodlám využívat ještě víc!