V novém miniseriálu vám přinášíme tipy, jak dát sbohem nadbytečným kilům. Dnes se zaměříme na dělenou stravu, která je jednou z nejúčinnějších a vyzkoušených diet.
Dělená strava je jednou z nejoblíbenějších diet. Potraviny se dělí do tří skupin – na sacharidové (obiloviny, některé druhy ovoce a zeleniny), bílkovinné (maso a masné výrobky) a neutrální potraviny (tuky a mléčné výrobky).
Princip hubnutí spočívá v tom, že zatímco při trávení bílkovinných potravin je potřeba kyselé prostředí, při trávení sacharidových potravin je tomu naopak. Proto by se měly konzumovat odděleně. Jinak naše trávení nefunguje optimálně.
Ostatní neutrální potraviny můžete jíst samotné nebo je libovolně kombinovat s bílkovinnými i sacharidovými. Ideální je střídání bílkovin a sacharidů po dnech.
Když zabrouzdáte na internet, najdete zde mnoho receptů, které vám usnadní začátky a naučí vás správně vařit.
Hlídejte si výživové hodnoty
Pozor, recepty uváděné k dělené stravě jsou zpravidla dost skoupé na dostatek energie. Je třeba se trochu zorientovat v tom, kolik energie vaše tělo potřebuje na den, a řídit se dostupnými tabulkami s výživovými hodnotami.
Špatné pochopení principů dělené stravy totiž může způsobit opačný efekt – přibrání na váze.
Dost mě zaujala myšlenka střídání bílkovin a sacharidů po dnech. Myslím, že to zkusím. Už si píšu seznam potravin!
Četla jsem už o mnoha dietach a dělená strava je jedna z mála, co aspoň podle mě dává smysl. Chystám se na to!
Dělená strava vypadá zajímavě. Mám v plánu ji zkusit, ale budu si muset dát pozor na ty výživové hodnoty.