Vánočka je neodmyslitelnou součástí našich Vánoc a s přidáním mandlí získá ještě výraznější chuť.
Ingredience:
● 500 g hladké mouky
● 100 g cukru
● 120 g másla
● 2 vejce
● 200 ml mléka
● 30 g droždí
● 100 g rozinek
● 100 g mandlí (plátky)
● špetka soli
● citronová kůra
● vanilkový cukr
● 1 vejce na potření
Postup:
Nejprve si připravíme kvásek – droždí rozmícháme v teplém mléce s trochou cukru a necháme vykynout. Mezitím si prosejeme mouku do mísy a přidáme cukr, vanilkový cukr, špetku soli, citronovou kůru a rozpuštěné máslo.
Do směsi vlijeme kvásek a přidáme vejce. Těsto propracujeme, až bude hladké. Přidáme rozinky a plátky mandlí. Těsto necháme kynout v teple asi 60 min. Po vykynutí je rozdělíme na devět částí a z každé uválíme pramen.
Z těchto pramenů upleteme vánočku (3 vrstvy). Vánočku přeneseme na plech, necháme ještě 15 min dokynout a poté ji potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 40–50 min, dokud není zlatavá.
Příprava: 2,5 hod
Cena: 150 Kč
Recept na vánočku ocením vždycky, přidání mandlí povyšuje tu chuť na novou úroveň. Už se těším na pečení!
Uf, peču sice ráda, ale toto mi připadá docela složité. Snad se do toho i tak pustím, ta chuť s mandlem bude asi stát za to!
Tento recept vypadá skvěle! Dobrá vánočka je základem každého vánočního stolu, a s mandlemi musí být perfektní.
Wow, vánočka s mandlemi, to zní super! Skvělý článek, určitě ji zkusím upéct, i když nejsem moc dobrá kuchařka.
Miluju vánočku jako součást vánočních tradic! Děkuji za recept, mandle určitě vyzkouším přidat!
Vánočka s mandlemi zní úžasně! Mandle dodají skvělou chuť a strukturu. Určitě to letos vyzkouším podle tohoto receptu.