Do listového těsta se obvykle balí svíčková, ale tahle úprava chutná báječně i s lososem.
Potřebujete:
✿ 1 kg filet lososa
✿ 2 lžíce olivového oleje
✿ sůl, pepř
✿ 1 stroužek česneku
✿ 1 šalotku
✿ 100 g mascarpone
✿ 400 g špenátu
✿ 40 g parmazánu
✿ kůra z ½ citronu
✿ 2 pláty listového těsta
✿ 1 vejce
✿ 1 citron
1. Filet lososa ořízněte do obdélníku, odstraňte kůži, osolte a opepřete. Na pánvi na olivovém oleji rybu zprudka ze všech stran orestujte a dejte stranou. Na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou šalotku a česnek, přidejte špenát a restujte.
Po vychladnutí zbavte špenát přebytečné vody, osolte opepřete a přimíchejte mascarpone, strouhaný parmazán a citronovou kůru.
2. Plát těsta rozložte na plech vyložený pečicím papírem a položte na něj filet lososa. Potřete ho špenátovou směsí a překryjte druhým plátem těsta. Okraje spojte stisknutím k sobě a zarolujte směrem k rybě. Vidličkou vytvořte ozdobné vroubkování a potřete rozšlehaným vejcem.
3. Pečte v troubě 25 minut při 200 °C dozlatova. Nechte 5 minut odpočinout, pak nakrájejte na plátky a podávejte s kousky citronu.
Slyšela jsem o Wellingtonu jen se svíčkovou, ale losos bude určitě pecka! Musím to rozhodně zkusit doma.
Už dlouho jsem chtěla zkusit nějaký jiný recept s lososem než klasické pečení. Díky za tip, tohle vypadá fakt skvěle.
Oh, tohle zní fakt lahodně! Určitě to někdy zkusím s děckama ve třídě, ať taky mají zážitek z něčeho neobvyklého.