Nejčastěji ho lidé připravují v Holandsku.
Ingredience:
1 kg hovězího masa
4 střední brambory
3 mrkve
2 cibule
2 stroužky česneku
200 ml červeného vína
500 ml hovězího vývaru
2 plátky perníku
2 lžíce hladké mouky
3 lžíce oleje
1–2 lžíce cukru
1 bobkový list
4 kuličky černého pepře
1 lžička tymiánu
1 lžička mleté papriky
sůl a pepř
Postup:
Hovězí maso nakrájejte na kostky.
Na větší pánvi nebo v kastrolu rozehřejte olej. Přidejte kostky masa a opečte je ze všech stran.
K opečenému masu přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Opékejte ještě 2–3 minuty. Poté přidejte nakrájené mrkve a brambory.
Poprašte maso a zeleninu moukou a promíchejte. Smažte 2 minuty.
Přilijte víno a promíchejte. Nechte víno odvařit. Poté přidejte vývar.
Do hrnce přidejte bobkový list, černý pepř, tymián, mletou papriku a cukr. Perník rozdrobte nebo nastrouhejte a přidejte do hrnce.
Hrnec zakryjte a nechte maso dusit 2 hodiny. Občas zkontrolujte, zda má dostatek tekutiny. Podle potřeby dolijte vývar či vodu.
Když je maso měkké, vyjměte bobkový list. Omáčku můžete podle potřeby dochutit solí a pepřem.
Přidání perníku do dušeného hovězího s mrkví je opravdu zajímavý nápad. To musí dodat úžasný chuťový twist. Je úžasné, jaké zajímavé ingredience se dají do takového tradičního pokrmu přidat.
To dušené hovězí vypadá jako ideální na nějakou zimní večeři. V Holandsku jsem nikdy nebyla, ale aspoň tak ochutnám jejich kuchyni. Mě samotné vaření baví, tak že bych to mohla vyzkoušet i s nějakou tou holandskou muzikou v pozadí.
Já zbožňuju holandské recepty! Tohle bych rozhodně ráda vyzkoušela. Sia vždycky představovala dušené hovězí s mrkví jako jídlo do sychravých dnů.
Wow, to zní fakt skvěle! Vždycky jsem si myslela, že dušené hovězí dělají jen v Česku, ale že to je holandská věc, jsem netušila. Jsem nováček v kuchyni, ale zkusím to uvařit, když mám ráda víno v jídle.