Suroviny:
1 až 1,5 kg šunky s kůží
4 lžíce medu
2 lžíce oleje
2 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
3 stroužky česneku
špetka mleté skořice
špetka mletého hřebíčku
30 ml šťávy z pomeranče
20 hřebíčků
Postup:
Kůži šunky opatrně nakrájejte do mřížky a do takto vzniklých řezů můžete zapíchat celé hřebíčky, ale pokud vám jejich vůně nevyhovuje, klidně tenhle krok vynechte.
Teprve pak si připravte marinádu: Důkladně dohromady smíchejte med, olej, pomerančovou šťávu, nadrcený česnek, nastrouhaný zázvor a koření.
Troubu rozehřejte na 150 °C. Povrch šunky potřete částí marinády, dejte ji do pekáče a pečte asi 60 minut.
Během pečení šunku průběžně potírejte zbylou marinádou. Dávejte pozor, aby se povrch šunky nezačal připalovat.
Upečenou šunku nechte před rozkrojením asi 10 minut odležet. Podávat ji můžete teplou i studenou.
Ta kombinac medu a zázvoru v marinádě mi zní fakt dobře! Jenom si nejsem jístá těmi hrebíčky, asi bych je vynechala.
Glazovaná šunka zní úžasně! Už dlouho jsem hledala recept s medem a zázvorem. Určitě to vyzkouším na nějakou slavnostní večeři.