Suroviny:
125 g hladké mouky
½ lžičky prášku do pečiva
½ lžičky jedlé sody
1 lžíce kakaa
60 g másla
150 g cukru krupice
½ lžičky vanilkového extraktu
60 ml podmáslí
100 ml šťávy z červené řepy
1 vejce
špetka soli
Na krém:
250 g mascarpone
50 g moučkového cukru
½ lžičky vanilkového extraktu
Postup:
V míse smíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva, kakaem a solí. V jiné míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem do nadýchané pěny. Zašlehejte do ní vejce a vanilkový extrakt, až vznikne hladká hmota.
Do hrnku nalijte podmáslí a promíchejte ho s čerstvou šťávou z řepy. Do mísy s vaječnou pěnou postupně přisypávejte moučnou směs a po troškách přilévejte obarvené podmáslí.
Na závěr do těsta přidejte jedlou sodu a ocet. Plech na muffiny vyložte papírovými košíčky a do každého z nich nalijte hotové těsto tak, aby končilo asi ve 2/3. Plech vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 20 minut.
Po upečení muffiny přesuňte na mřížku. Na krém vyšlehejte mascarpone s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem. Vychladlé muffiny ozdobte pomocí sáčku a posypejte je barevnými posypkami.
Tip!
Trochu šťávy z červené řepy můžete přimíchat i do krému.
Recept se mi líbí! Je dobré, že redakce použila mascarpone místo obyčejného krému, dávám tomu plus.
Muffiny s mascarpone znějí lahodně! Už se těším, až si je budu moct připravit na filmovou večeri.
Tohle vypadá skvěle! Mám ráda, když se v receptech používají netradiční suroviny jako šťáva z červené řepy.