Tradiční svatomartinská husa je královnou sváteční tabule. Dopřejte si ji třeba se slovenskými lokšemi.
Ingredience:
● 1 husa (2–3 kg)
● 2 jablka
● 2 cibule
● 2 stroužky česneku
● sůl
● pepř
● majoránka
● kmín
● 500 ml vody
Postup:
Husu omyjte, osušte a vnitřek osolte. Jablka s oloupanou cibulí nakrájejte na hrubší měsíčky a husu jimi naplňte. Ostatní koření vsypte do hrnku, zalijte trochou vody a mašlovačkou touto směsí potřete celou husu i zespoda.
Vložte do pekáče, podlijte vodou a pečte při 180 °C asi 2–2,5 hodiny. Řiďte se křehkostí masa. Pravidelně husičku podlévejte výpekem. Podávejte s knedlíky nebo slovenskými lokšemi a se zelím. Červené není tak kyselé, bílé je pikantnější. Zkusit můžete také špenát s česnekem.
Příprava: 3 hod
Cena: 500 Kč
Páni! Ten recept na svatomartinskou husu mě hned zaujal. Zkusím to s tím červeným zelím, slyšela sem že není tak kyselé.
No, ja sem na vaření spíš levá, ale tohle bych mohla zkusit. Když to jde podlít výpekem, tak to snad nepřipálím.
Miluju pečenou husu a tahle receptura vypadá skvěle! Určitě vyzkouším ty slovenské lokše jako přílohu, bude to zajímavá změna.