Lokše jsou tradiční bramborové placky, které skvěle doplní svatomartinské hody.
Ingredience:
● 500 g brambor
● 200 g hladké mouky
● 1 lžička soli
● 2 lžíce sádla
Postup:
Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nastrouhejte. Smíchejte s moukou a solí, vypracujte hladké těsto. Rozdělte na malé kousky, každou část rozválejte na tenkou placku. Na pánvi rozehřejte sádlo a placky opečte z obou stran dozlatova. Podávejte teplé, ideálně s husou nebo kachnou.
Příprava: 60 min
Cena: 70 Kč
Teda, lokše jsou prostě boží! Já je dělám občas na sváteční dny a každý si je zamiluje. Doufám, že letos je stihnu udělat na Martina.
Lokše znám jako skvělou přílohu nejen k husímu menu. Ráda je dělám na víkendové obědy a vždy zmizí ze stolu jako první. Technologie sice miluji, ale tradiční recepty na vaření nikdy neomrzí!