Suroviny:
700 g filé z tresky
½ lžičky soli
¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře
kůra z 1 limetky (bio)
1 lžíce limetkové šťávy
3 lžíce olivového oleje
1 malá hnědá cibule nakrájená nadrobno
½ lžičky soli
1 šálek nakrájené mrkve
1 červená kapie nakrájená na kostičky
3 stroužky česneku nasekané nahrubo
1 ½ lžičky hnědého cukru
1 ½ lžičky kmínového prášku
1 ½ lžičky papriky
1 šálek rybího nebo kuřecího vývaru
410 g drcených rajčat v plechovce
400ml plechovka kokosového mléka
½ šálku nasekaného koriandru nebo petrželky
limetkové klínky k podávání
Postup:
Rybu osušte papírovou utěrkou a poté nakrájejte na asi pěticentimetrové kousky. Dejte do misky s ½ lžičky soli, limetkovou kůrou a šťávou a pepřem. Promíchejte, aby se ryba obalila. Přikryjte a dejte na 15 minut do lednice.
Rozpalte ve velké vysoké pánvi 2 lžíce olivového oleje, vložte rybu a pečte pár minut, dokud nebude hotová. Vyjměte filety z pánve a dejte stranou.
Snižte teplotu na středně vysokou a do stejné pánve přidejte zbývající olivový olej. Přidejte cibuli a opékejte 2 minuty nebo dokud nezesklovatí, přidejte mrkev, červenou kapii a česnek, osolte a za častého míchání poduste.
Přidejte hnědý cukr, kmín, papriku, rybí vývar, rajčata a kokosové mléko a promíchejte. Přikryjte a vařte na mírném ohni 10 minut.
Vraťte rybu zpátky a poduste 2–3 minuty. Ochutnejte omáčku a podle potřeby přidejte další sůl, pepř nebo limetkovou šťávu. Ozdobte koriandrem nebo petrželkou a podávejte s měsíčky limetky.
Už jsem slyšela o rybích polévkách, ale guláš je pro mě nový. Možná bude zajímavé to vyzkoušet, obzvlášť s tou limetkou.
Nikdy jsem rybí guláš nezkoušela, ale tohle vypadá fakt dobře. Možná si ho připravím na večeři po práci s technologiema.
Tohle vypadá jako něco, co bych mohla zkusit uvařit někdy po práci. Rybí guláš zní zvláštně, ale láká mě ten kokos s limetkou!