Suroviny:
1 menší kuře
sušená majoránka
sladká paprika
máslo
3 rohlíky
150 ml smetany
2 malé šalotky
150 g nasekaných jedlých kaštanů
3 vejce
3 lžíce sušených brusinek
1 lžíce čerstvého tymiánu
1 lžíce rozmarýnu
sůl
pepř
Postup:
Kuře důkladně ze všech stran osolte. Pod kůži dejte na několika místech trochu másla. Okořeňte je trochou sladké papriky, sušenou majoránkou a čerstvě namletým pepřem a dejte do máslem vymazaného pekáče.
Rohlíky nakrájejte na malé kostičky a dejte je na cca 7 minut na suchý plech do vyhřáté trouby uschnout. Mezitím nasekejte oloupané kaštany a dvě šalotky.
Na 70 g másla nejprve orestujte šalotku, pak přidejte kaštany, lístky čerstvého tymiánu a nasekaný čerstvý rozmarýn. Vše zalijte smetanou, osolte a nechte 5 minut provařit. Nakonec přidejte nasekané sušené brusinky.
Nyní rozklepněte vejce a oddělte bílky od žloutků. Žloutky přidejte k nakrájeným vysušeným rohlíkům a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Smetanovou směs s kaštany a brusinkami rovněž přidejte k rohlíkům a vše zamíchejte.
Nakonec jemně vmíchejte sníh z bílků. Takto připravenou nádivku přidejte do pekáče ke kuřeti. Pečte s kuřetem asi 60 minut pod pokličkou na 180 °C a následně odkryté na 200 °C dozlatova.
Pokud budete mít více nádivky a chcete ji udělat i zvlášť, pečte ji asi 30 minut při 180 °C.
Skvělý recept, miluju kombinaci sladké papriky a tymiánu. Kuchyně je moje království, tohle bych chtěla zkusit!
Nádivka s kaštany a brusinkama? To je fakt zajímavý! Budu to muset vyzkoušet příští víkend!
To vypadá skvěle, mám ráda kuře i kaštany. Jen si říkám, jestli bych to zvládla uvařit, když mám dvě levé ruce na vaření.