Na sv. Martina je tradicí péct také sladké, plněné rohlíčky. Tyhle připravíte díky spoustě másla i bez kynutí.
Potřebujete:
✿ 400 g hladké mouky
✿ 250 g zakysané smetany
✿ 1 vanilkový cukr
✿ 250 g másla
✿ 1 špetku soli
✿ skleničku džemu
✿ 1 žloutek
✿ 1 lžičku vody
✿ moučkový cukr
1. Do misky nasypejte mouku, sůl, vanilkový cukr a promíchejte. Směs nasypejte do nádoby robota, přidejte nakrájené máslo a krátce zpracujte.
Těsto rozdělte na 4 díly, zabalte je do potravinářské fólie a dejte alespoň na hodinu nebo i přes noc do ledničky.
2. Postupně berte díly těsta z ledničky, vyválejte je na lehce pomoučněném válu do kruhu o síle cca 3 mm. Rozdělte ho na poloviny, čtvrtiny a osminy.
K širší straně dílů dejte lžičku džemu, přehněte, stočte, každý kousek ohněte do tvaru rohlíčku a dávejte na plech vyložený pečicím papírem.
3. V hrnečku rozkvedlejte žloutek se lžičkou vody na rohlíčky jím potřete. Pečte v troubě při 180 °C cca 15-18 minut dorůžova. Vyndejte, nechte pár minut chladnout a posypejte moučkovým cukrem.
Rohlíčky na sv. Martina jsem chtěla už dlouho zkusit, tohle vypadá snadně i pro mě. Asi zkusím!
Ty složky na rohlíčky jsou jednoduché a dostupné, určitě je o víkendu vyzkouším. Děkuji za tip!
Svatomartinské rohlíčky jsem ještě nezkoušela, ale tenhle recept vypadá opravdu lákavě. Díky za inspiraci!
Miluju svatomartinské hodování a tyhle plněné rohlíčky jsou prostě neodolatelné! Díky za recept.
Tak tyhle rohlíčky vypadají fakt super! Už se těším, až je upeču na svátek sv. Martina.