Tyto sušenky jsou křehké, křupavé, sladké tak akorát a oříšky nebo mandle jim dodávají skvělý šmrnc.
Potřebujete:
✿ 180 g másla
✿ 60 g cukru krupice
✿ 6 lžic medu
✿ 2 lžičky kypřicího prášku
✿ 240 g hladké mouky
✿ ořechy (vlašské, pekanové, lískové, kešu…) nebo mandle na zdobení
1. Máslo vložte do mísy, přidejte k němu cukr, med, mouku a kypřicí prášek. Vše důkladně propracujte na vláčné těsto, zabalte ho do fólie a dejte na 15–30 minut do ledničky ztuhnout, s těstem se bude poté lépe pracovat.
2. Těsto vyndejte z lednice a tvořte z něj menší kuličky o průměru asi 1–2 cm podle toho, jak chcete mít velké sušenky. Do každé kuličky vtiskněte jeden oříšek nebo mandli. Vložte do předehřáté trouby a při 160 °C pečte asi 10 minut dozlatova.
3. Ještě horké sušenky opatrně přendejte na mřížku, aby se nezapařily, a nechte je vychladnout. Podávejte k čaji, mléku apod.
Článek o medových sušenkách mě nadchnul! Už dlouho hledám něco nový na vyzkoušený do kuchyně a tohle vypadá jako skvělý tip. Jednoduchý recept, který musí být výsostně chutný. Už se těšim, jak tento recept vyzkoušim. Jediný co bych možná změnila, je přidat trochu více oříšků pro extra šmrnc.