Suroviny:
1,5 až 2 kg vepřového bůčku
mořská sůl
pepř (čerstvě namletý)
chilli vločky
1 chilli paprička
rozmarýn
tymián
šalvěj
8 stroužků česneku nasekaných nadrobno
200–300 ml suchého bílého vína
olivový olej
Postup:
Nasekejte si bylinky, česnek a chilli papričku. Bůček rozřízněte napůl, aby se dal rozevřít jako kniha, a udělejte do něj pár mělkých zářezů. Kůži propíchněte, aby se vypékal tuk.
Maso posolte, opepřete, posypejte nasekanými bylinkami, česnekem, chilli vločkami a chilli papričkou. Množství bylinek je na vás, protože záleží na vaší chuti. Určitě raději dejte více než méně. Všechno koření, bylinky a česnek důkladně vmasírujte dovnitř.
Přeložte a znovu okořeňte. Zabalte maso do úhledné rolády. Snažte se ji trochu utáhnout a poté ji svažte kuchyňským provázkem.
Přeložte roládu na plech, osolte kůži a dejte na 24 hodin do lednice. Druhý den maso přelijte olivovým olejem, podlejte vodou a bílým vínem. Dejte péci na 3–4 hodiny při 150 °C. Na konci rozehřejte troubu na 250 °C, aby se vytvořila kůrka.
Příprava této pochoutky je dlouhá, ale vzhledem k tomu, že ji můžete podávat na více způsobů, stojí to ta to.
Horká je skvělá s bramborovou kaší, přelitá zredukovanou šťávou, ale určitě ji oceníte i studenou. Před servírováním ji vychlaďte a nakrájejte jako Italové na tenké plátky.
Italská porchetta je perfektní jídlo na víkendové rodinné oslavy. Určitě to bude chutnat všem mým přátelům!
Porchetta vypadá jako skvělý recept! Už se těším, až to vyzkouším, miluju kombinaci vepřového a bylinek.
Moc ráda vařím nové recepty a tenhle se mi líbí hlavně kvůli té dlouhé marinaci. Určitě to vyzkouším, díky za inspiraci!