Suroviny:
300 g čerstvých hub
300 g ječných krup
2 stroužky česneku
2 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
50 ml bílého vína
150 ml zeleninového vývaru
100 g parmazánu
snítka rozmarýnu
sůl
pepř
Postup:
Ve velké pánvi nebo hrnci rozehřejte olivový olej a vhoďte do něj celé stroužky česneku. Zlehka je opečte, jen asi minutu, aby se rozvoněly. Poté je z pánve vyjměte a vložte do ní nakrájené hříbky.
Zalijte je suchým bílým vínem, osolte, opepřete, přidejte k nim celou snítku rozmarýnu a asi 15 minut je pod poklicí duste. Ječné kroupy, které jste si den předem namočila, uvařte téměř doměkka a přidejte je k houbám.
Přidejte k nim zeleninový vývar a za občasného míchání rizoto asi 5 minut vařte. Nejste-li vegetariánka, můžete použít i silný masový vývar, rizoto tak bude mít výraznější chuť.
Jakmile se téměř všechen vývar odpaří, stáhněte hrnec z plamene a do krup přimíchejte na kostičky nakrájené studené máslo. Na závěr přimíchejte také nastrouhaný sýr. Díky tomu bude mít rizoto krásně krémovou konzistenci.
Tip!
Pokud chcete použít sušené hříbky, namočte je asi hodinu předem.
tak tohle vypadá fakt super! já mám rada všechno kde su houby. a s těma kroupama to musí bejt fakt mňamka. riesito s houbama jsem dělala, ale tohle bude jistě lepší.
Musím přiznat, že jsem nikdy nezkoušela kombinaci houb s kroupami, ale tento recept vypadá tak lákavě. Navíc jsem velká příznivkyně rozmarýnu. Tohle si určitě připravím!
Tento recept mě opravdu zaujal. Miluji experimentování v kuchyni a houby se ječnými kroupami zní jako perfektní podzimní večeře. Díky za skvělý tip!
Recept vypadá skvěle, už dlouho hledám něco nového s kroupami. Zkoušela jsem různé varianty, ale tahle kombinace s houbami a parmazánem musí být božská. Určitě vyzkouším!