Finské Runebergovy bábovičky vytvořila podle legendy manželka básníka Runeberga ze surovin, které měla doma k dispozici.
Svému manželovi je pak každé ráno podávala k snídani hojně prolité alkoholem. Je jen na vás, zda si bábovičky zalijete něčím ostřejším, nebo je budete pojídat jen tak.
Suroviny:
120 g hladké mouky
100 g másla
100 g třtinového cukru
1 lžička kypřicího prášku
50 ml smetany ke šlehání
1 vejce
1 lžíce amaretta
50 g mandlí
50 g máslových sušenek
Na dotvoření:
5 lžic malinového džemu
1 bílek
60 g moučkového cukru
alkohol na přelití
Krok za krokem:
1. Začněte přípravou těsta na bábovičky. Vejce pokojové teploty společně s cukrem vyšlehejte do jemné pěny a poté k nim přidejte amaretto. Smetanu vyšlehejte dotuha a vařečkou ji opatrně promíchejte s vaječnou směsí.
2. Mandle namelte najemno, sušenky nadrťte a oboje promíchejte s moukou a kypřicím práškem. Následně tyto suché suroviny přimíchejte k základu a vytvořte hladké, nelepivé těsto. To nechte alespoň půl hodiny odstát.
3. Kulaté formičky nebo plech na muffiny vymažte máslem a každý otvor naplňte asi ze 2/3 těstem. Bábovičky vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte je cca 20 minut, dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde suchá.
4. Upečené koláčky propíchejte na několika místech párátkem a ještě ve formě je zakápněte alkoholem. Nejlépe se pro tento recept hodí rum nebo brandy.
Chcete-li vytvořit méně alkoholickou verzi, připravte si cukrový rozvar a ten ochuťte alkoholem podle chuti. Asi za půl hodiny bábovičky opatrně vyjměte z plechu a obraťte.
Pokud nebude jejich spodní část rovná, lehce ji seřízněte nožem, aby koláček pevně stál.
5. Nožíkem nebo malou lžičkou do každého kusu vyřízněte otvor a ten naplňte malinovou marmeládou. Hodí se i jiná pikantní zavařenina, jako je například višňová nebo rybízová, v originálním receptu je však použita malinová.
6. Bílek promíchejte s moučkovým cukrem tak, aby vznikla opravdu hustá poleva. Pokud bude příliš řídká, přidávejte cukr, dokud nezískáte požadovanou konzistenci.
Polevu naneste na povrch koláčků, a pokud chcete, ozdobte je čerstvými malinami nebo lístkem máty.
Borůvkový koláč s krémem
Většina Finů odjíždí v létě na chalupy, kde odpočívají a chodí rádi na procházky do lesa. A co jiného dělat v lese než sbírat lesní plody!
Možná proto je jedním z nejoblíbenějších letních finských receptů borůvkový koláč, který je díky zakysané smetaně obsažené v krému příjemně osvěžující! Nechte se inspirovat a upečte si ho taky!
Suroviny:
Na korpus:
150 g másla
2 žloutky
70 g cukru moučky
210 g hladké mouky
kůra z 1 citronu
špetka soli
Na krém:
350 g zakysané smetany
60 g cukru
1 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
400 g borůvek
Jak na to?
Změklé máslo, žloutky, cukr a špetku soli vyšlehejte ručním šlehačem do nadýchané pěny. Do ní postupně přimíchejte prosátou mouku. Rukama těsto propracujte, zabalte do potravinářsé fólie a dejte na půl hodiny do lednice.
Pak jej vyválejte na plát tlustý asi 0,5 cm a pomocí fólie ho opatrně překlopte do vymazané dortové formy. Z pečicího papíru vystřihněte kruh o průměru koláče, vložte ho na korpus a zasypte fazolemi nebo jinými luštěninami.
Korpus vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte zhruba 10 minut. Odstraňte zátěž a na dalších 10 minut ho vraťte do trouby. Upečený korpus nechte vychladnout a mezitím si připravte krém. Zakysanou smetanu promíchejte s cukrem, vejcem a vanilkovým extraktem.
Krém nalijte na těsto a posypejte ho borůvkami. Vložte ho do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 25 minut. Před nakrojením jej nechte zcela vychladnout.
Teda, suroviny mám, takže asi vím, co budu dělat o víkendu. Četla jsem to a hned mělka táhne do kuchyně. Těším se na to sladký, hlavně na tu pálenku tam.
Runebergovy bábovičky zní jako dokonalá sladkost. Miluji historii za recepty, přidává to jídlu duši. Určitě si je upeču a snad se mi podaří zachovat originální chuť.
Na tomhle receptu mě fakt baví jednoduchost a kombinace chutí. Už se těším, až ty bábovičky vyzkouším, hlavně ten moment s alkoholem. Připadám si jak šéfkuchař!
Tak tohle musím zkusit! Finské jídlo nikdy nezklame a tyhle bábovičky vypadají božsky. Znám montovce bábovičky, ale s alkoholem jsem ještě nezkoušela.