Suroviny:
600 g mletého jehněčího masa
2 vejce
3 stroužky česneku
5 plátků toustového chleba
4 lžíce mléka
3 lžíce strouhanky
2 cibule
1 lžíce rajského protlaku
šťáva z 1 citronu
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce oregana
1 lžíce nasekané petržele
1 lžíce nasekané máty
sůl
pepř
olej na smažení
Postup:
Toustový chléb nakrájejte na drobné kostičky a namočte je asi na 10 minut do mléka. Cibuli nakrájejte nadrobno a vložte ji do mísy. Přidejte k ní prolisovaný česnek, vejce, protlak, citronovou šťávu, oregano, petržel, mátu, olivový olej a mleté jehněčí maso.
Z toustového chleba prsty vymačkejte veškerou tekutinu a přidejte ho do mísy k masu. Směs zasypejte strouhankou a rukama ji asi 10 minut hněťte.
Pokud se vám bude zdát příliš řídká, můžete přidat trochu strouhanky. Hotovou směs zakryjte potravinářskou fólií a nechte ji asi hodinu odležet v lednici.
Poté z ní tvarujte stejně velké kuličky a ty smažte v rozpáleném oleji ze všech stran dozlatova. Po usmažení z nich přebytečný tuk odsajte papírovými utěrkami. Masové kuličky podávejte s opečeným pita chlebem a tzatziki.
Tip!
Jehněčí maso lze nahradit směsí hovězího a vepřového.
Taky jste si všimli, že dneska je tolik receptů na netu? Ale tenhle vypadá fakt dobře. Akorát bych asi dala míň česneku, já a moje rodina ho nemáme tak rádi jak někteří.
Recept vypadá super! Už jsem dlouho chtěla zkusit něco nového s jehněčím masem. Těším se, že to vyzkouším o víkendu. Díky za tip na výměnu masa, možná to zkusím oběma způsoby.