Voňavý italský chléb focaccia (čte se: fokáča) je skvělou přílohou, výborný je i samotný.
Potřebujete:
✿ 500 g hladké mouky + 3 lžíce
✿ 400 ml teplé vody
✿ 21 g droždí
✿ snítku rozmarýnu
✿ 5 snítek tymiánu
✿ 1 hrst cherry rajčátek
✿ 2 lžíce olivového oleje
✿ sůl
1. Do mísy nalijte teplou vodu, rozdrobte droždí a rozmíchejte. Přidejte 3 lžíce mouky a rozmíchejte na řídkou kaši. Pak do mísy prosejte mouku a promíchejte. Mísu zakryjte a nechte v teple asi 80 minut kynout.
2. Rozmarýn nasekejte nadrobno, z tymiánu otrhejte lístky, rajčata pokrájejte na poloviny. Plech vyložte pečicím papírem a vyklopte do něj vykynuté těsto. Prsty roztáhněte po celém plechu. Na těsto nalijte olej a prsty ho do něj zapracujte. Dejte na teplé místo ještě 30 minut kynout.
3. Do těsta zapracujte nasekané byliny, pak do něj zatlačte půlky rajčat a posypejte solí. Pečte při 230 °C asi 20 minut.
To vypadá super. Teda, jestli se mi to povede, jsem na ten chleba fakt zvědavá. Rajčata na pekáči mám nejradši, snad to bude fakt dobrý!
Konečně nějakej fajn recept na focacciu :). Dělala jsem předtim z jiného a nebylo to ono. Tady ten postup vypadá dobre, jen doufám, že mi to kynutí vyjde, s tím mám vždycky problém.
Focaccia je můj oblíbený italský chléb, ale bála jsem se ho někdy péct doma. Vybrala jsem si z tohoto článku spoustu užitečných tipů, snad mi to tentokrát vyjde. Těším se na experiment.
Vždycky jsem chtěla zkusit udělat vlastní focacciu a tenhle recept vypadá dost jednoduše. Díky za tipy, jak to všechno udělat krok za krokem. Myslím, že s tímto návodem to zvládnu.
Recept vypadá skvěle, už dlouho hledám něco nového, co bych mohla připravit jako přílohu. Jsem zvědavá, jak moc bude cítit ten rozmarýn a tymián, miluju bylinky!