Suroviny:
250 g řeckého jogurtu
1 stroužek česneku
3 lžíce sekaných bylinek (máta, kopr, případně koriandr a petržel)
¼ lžičky soli
4 vejce
1 lžíce octa + sůl do vody na vejce
Na chilli máslo:
3 lžíce másla
½ lžičky uzené či sladké papriky
½ lžičky chilli vloček
Suroviny:
Kvalitní řogurt ochuťte prolisovaným česnekem, sekanými bylinkami a špetkou soli. Dejte vařit vodu s octem a solí.
Vejce si vždy opatrně vyklepněte do malého hrnku nebo naběračky. Když je voda těsně pod bodem varu, lžící do ní udělejte vír a do něj vejce opatrně vlijte.
Stejně postupujte se všemi vajíčky. Pošírujte je těsně pod bodem varu, na mírném ohni 3,5 minuty. Poté je děrovanou lžící opatrně vyndejte na talířek.
Mezitím, co se vaří vejce, si připravte máslo. Spolu s paprikou a chilli vločkami je za stálého míchání přiveďte v malém hrníčku k varu, až se krásně zbarví.
Jogurt pak rozdělte do misek či talířků, obložte vejci, přelijte máslem a případně dozdobte další mátou a koprem. Podávejte s opečeným toastem, ale klidně i s čerstvým kváskovým chlebem. Ať zvolíte kteroukoli variantu, vždy to bude skvělé.
V Turecku se Cilbir podává hlavně k snídani nebo jako oblíbený předkrm. Protože dobře zasytí, vy si ho můžete dopřát kdykoliv. Hlavně nezapomeňte k němu servírovat dobrý chléb. I ten je zárukou úspěchu.
To vypadá mega! Nemůžu se dočkat, až to zkusím. Fotka téhle snídaně bude určo bomba na můj Instagram. Díky za tip!
Fascinující kombinace chutí a textur. Je vidět, že vejce cilbir je perfektně vyvážené jídlo s bohatou historií. Už se nemůžu dočkat, až tento recept vyzkouším. Děkuji za sdílení.
Tak tohle musím vyzkoušet, miluju nové recepty a vejce cilbir vypadá fakt dobře. Mám doma úplně všechny suroviny, takže vím, co budu dělat o víkendu 🙂
Ohh, tohle vypadá jako super recept! Moc jsem se o vejce cilbir nezajímala, ale po tomhle článku si je musím zkusit uvařít. Už se těším, jaký to bude mít chutě.