Paella (čte se pajela) patří mezi nejznámější španělská jídla. Lahodná rýže, kousky zeleniny, koření a měkké maso se připravuje v různých variantách. Zkuste tuhle jednoduchou.
Potřebujete:
✿ 500 g kuřecího masa
✿ ½ lžičky šafránu
✿ 2 kuřecí bujóny
✿ 2 lžičky olivového oleje
✿ 2 stroužky česneku
✿ 1 cibuli
✿ 1 červenou papriku
✿ 400 g rajčat
✿ 300 g rýže basmati
✿ 50 g klobásy chorizo
✿ sůl, pepř
✿ 2 citrony
✿ 1 lžíci sterilovaného hrášku
✿ čerstvou petrželku
1. Do kastrolu vlijte 900 ml vody, přiveďte ji k varu a vmíchejte kuřecí bujóny a šafrán. Povařte 2 minuty, stáhněte z plotny a nechte pod pokličkou. Kuřecí maso nakrájejte na kousky, chorizo na kolečka. Cibuli a česnek oloupejte, papriku a rajčata omyjte a vše nakrájejte na kousky.
2. Na pánvi rozpalte olej, vložte maso, orestujte ho ze všech stran a vyjměte. Cibuli, česnek a papriku vsypte do pánve a zprudka orestujte. Vyndejte a do pánve vraťte maso. Přisypejte rýži, rajčata a zalijte polovinou vývaru. Nechte probublávat 20 minut, až se tekutina odpaří.
3. Do pánve vložte zpět zeleninu, hrášek, kolečka choriza, osolte, opepřete a přidejte šťávu z 1 citronu. Podlijte zbylým vývarem a opět vařte 20 minut. Nakonec ozdobte klínky citronu, petrželkou a podávejte.
Už se mi sbíhají sliny, jen co čtu recept! Paella je moje srdcovka a tento recept vypadá jednoduše a zároveň lahodně. Už se těším, až ho vyzkouším tento víkend.