Suroviny:
Na těsto:
250 g hladké mouky
1 vejce
150 g másla
60 ml mléka
Na náplň:
200 g krémového sýra
1 cuketa
250 ml smetany ke šlehání
3 vejce
150 g goudy
sůl
pepř
Postup:
Připravte si těsto. Do velké mísy nasypejte prosátou mouku a přidejte k ní vejce a na kostičky nakrájené změklé máslo. Poté postupně přilévejte studené mléko, dokud nezískáte pružné a nelepivé těsto.
To zabalte do potravinářské folie a nechte ho asi hodinu odpočinout v lednici, bude se vám s ním poté lépe pracovat.
Na náplň smíchejte čerstvý sýr s vejcem a smetanou, osolte a opepřete. Těsto rozválejte, vložte ho do koláčové formy vymazané máslem a na několika místech ho propíchejte vidličkou.
Rozprostřete na něj sýrovou náplň, dále pokračujte vrstvou na plátky nakrájené cukety a vše zakončete nahrubo nastrouhanou goudou.
Obložený koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte ho asi 30 minut, dokud povrch nezezlátne. Před nakrojením ho nechte zcela vychladnout.
Tip!
Těsta si můžete připravit víc a uchovat ho v mrazáku.
Důkladně a pěkně napsaný postup! Líbí se mi, že je celý recept jasný a stručný. Cuketový koláč miluji, ale tento recept vypadá ještě lepší než to, na co jsem zvyklá. Oceňuji i tip s mrazákem, určitě vyzkouším!
mmm, to musí bejt dobrý 😀 cuketa není moc moje parketa, ale vypadá to, že bych si to klidně dala. A ten týpek se sýrem a goudou, tak to snad ani nemůže dopadnout špatně, co? 🙂
Tento recept vypadá super! Cuketu miluju a už delší dobu hledám něco nového, co bych s ní mohla zkoušet. Díky za tip, už se těším, až ho vyzkouším.