Suroviny:
400 g tuňáka
4 šalotky
1 stroužek česneku
1 jarní cibulka
1 červená paprika
½ zelené
sůl
120 ml olivového oleje
60 g cukru
40 g wasabi
sójová omáčka
hrst sezamových semínek
Postup:
Šalotky a česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Jarní cibulku a papriky omyjte a nakrájejte na nudličky. Tuňáka osolte a z každé strany 20 sekund přímo grilujte asi při 240 °C.
Nechte chvilku odležet a nakrájejte na plátky silné asi 5 milimetrů. Nyní si udělejte cibulovo-wasabi marmeládu.
Do pánve nalijte olivový olej a položte ji na gril. V pánvi nechte zkaramelizovat šalotku, česnek a cukr, přidejte sezamová semínka (nemusí být), wasabi a sójovou omáčku podle chuti a stáhněte z grilu.
Plátky tuňáka naaranžujte na talíř, ozdobte nakrájenou paprikou a jarní cibulkou a přelijte wasabi-cibulovou marmeládou.
Tataki je technika vaření typicky používaná v japonské kuchyni zejména při přípravě masa a ryb.
Podle legendy ji vynalezl v 19. století samuraj Sakamoto Ryoma z Tosy poté, co se setkal s evropskými cestovateli, kteří pekli jídlo na mřížce při velmi vysokých teplotách.
A právě vysoká teplota umožní rychlé opečení povrchu suroviny, takže uvnitř zůstane šťavnatá a lahodná.
A to si dám! Miluju jídlo, co vypadá dobre a ještě k tomu super chutná. Recept se mi zda jednoduchej, tak to zkouknem.
Skvělý článek! Opravdu jsem si užila přečíst o historii a technice tataki. Jde vidět, že když do něčeho vložíš trochu srdce a poctivě to uděláš, výsledky mohou být úžasné.
Tak tohle je fakt bomba, musim zkusit. A ty barvičky, wow! Sice bych u toho asi strávila odpoledne, ale co, vypadá to, že stoji za to.
Wow, teď už chápu, proč má každej tak rád tuňáka tataki, když jsme byli v Japonsku. Musím vyzkoušet uvařit doma! Díky za super recept 🙂
Vypadá to dobře, ale nevim jestli bych zvladla takhle surovou rybu. Ale recept se zdá byt celkem snadno. Možná zkuzim s kamaradkou.
Úžasné, tohle vypadá jako skvělé jídlo na večírek, kde chcete překvapit své hosty něčím neotřelým a elegantním. A ta historie za tataki technikou je fakt poutavá!