Suroviny:
0,5 kg třešní
70 g másla
1 vanilkový cukr
100 g hladké mouky
1 vejce
3 žloutky
80 g cukru krupice
kůra z ½ citronu
150 ml mléka
150 ml smetany
špetka soli
máslo a cukr na vysypání formy
Postup:
Troubu ředehřejte na 180 °C. Kulatou koláčovou formu vymažte máslem a vysypejte cukrem. Třešně zbavte stopek, umyjte je a vyskládejte je do formy tak, aby mezi nimi byly co nejmenší mezery.
Do velké mísy nasypejte prosátou mouku, přidejte vejce, žloutky, oba druhy cukru, špetku soli a najemno nastrouhanou kůru z citronu.
Vše vyšlehejte do hladké směsi. Do té pak za stálého míchání vlijte mléko, smetanu a rozpuštěné máslo. Nelekněte se, že je těsto řídké, v tomto receptu to tak má být. Těsto nalijte do formy tak, aby byly třešně ponořené.
Dejte péct na 30–35 minut, dokud nebude vršek koláče vypečený dozlatova. Jen pozor, neotvírejte v průběhu pečení troubu, těsto by se vám mohlo srazit. Po upečení nechte clafoutis 2 h vychladnout a před podáváním ho poprašte moučkovým cukrem.
Tip!
Z třešní neodstraňujte pecky, ty dodají koláči jeho typickou chuť.