Nemůžete si vychutnat studený nebo horký drink, zmrzlinu nebo kyselou okurku bez nepříjemného trnutí či bolesti? Pak máte citlivé zuby.
Citlivost zubů trápí spoustu lidí, a to i když o svůj chrup dobře pečují. Mezi příčiny patří opotřebení zubní skloviny, ustupování dásní a odhalení zubních krčků, nešetrné bělení, někdy i neléčený kaz.
Na co zub reaguje?
Asi nejběžnější je citlivost zubů na studené a horké. Ta dokáže pěkně znepříjemnit chladivé osvěžení i potěšení z šálku voňavého čaje.
Bolest vystřelující do zubů v reakci na teplé či studené může navíc značit i skrytý problém, který je třeba řešit s lékařem. Podobně dokáže pokazit požitek z jídla citlivost zubů na sladké nebo kyselé.
Co s tím?
K potlačení citlivosti docela dobře fungují speciální zubní pasty určené pro citlivé zuby. Můžete také použít remineralizační pastu nanesenou do nosičů na bělení zubů, případně fluoridové preparáty.
Používejte zubní kartáček s měkkými vlákny a při čištění na zuby příliš netlačte. Abyste předešli zánětům dásní, parodontóze i zubnímu kazu, používejte mezizubní kartáčky, které odstraní plak z mezizubního prostoru.
Kromě pravidelných návštěv zubaře se jednou až dvakrát do roka objednejte na dentální hygienu.
Zbytečně nedráždit
Než se stav upraví, zkuste omezit sladkosti a kyselá jídla, a to včetně sladkých a kyselých nápojů. Citlivým zubům vadí i sycené nápoje, káva, čaj nebo víno.
Pijte čistou vodu, čaj si dejte bylinkový a vlažný. Nepijte a nejezte krátce před a po čištění zubů, kdy je sklovina ještě citlivější.