Lahodnou chuť rebarbory si můžete uchovat také v domácím sladkém sirupu. Využít ho můžete do limonády, čajů, na dezerty atd.
Potřebujete:
✿ 1 kg rebarbory
✿ 750 ml vody
✿ 500 g třtinového cukru
✿ 2 citrony
1. Rebarboru omyjte. Z řapíků odloupejte tvrdou dřevnatou slupku a dužinu nakrájejte na kousky o velikosti asi 1 cm. V hrnci je zalijte vodou, přidejte šťávu z citronů a přiveďte k varu. Nemíchejte. Pak zmírněte teplotu, zakryjte pokličkou a nechte vařit asi 30 minut na kaši.
2. Změklou rebarboru sceďte nebo prolisujte přes jemné sítko. Přecezenou rebarboru můžete použít třeba do ovesné kaše. Tekutinu nalijte do hrnce, promíchejte s cukrem a opět přiveďte k varu. Takto povařte asi 5 minut, až se cukr zcela rozpustí.
3. Hotový rebarborový sirup nalijte do horkých, čistých lahví, uzavřete je a nechte zcela vychladnout. Uložte na chladné místo, kde vydrží 3–6 měsíců.
Wow, to zní fakt dobře! Obvykle dělám z rebarbory koláč, ale tohle musí být skvělá změna. A ještě si to můžu dát do čaje, super nápad.
Ahoj, moc pěkny recept, určite vyzkouším. Rebarbora je super a v sirupu jsem jí ještě neměla. Super tip!
Tak tohle musim vyzkoušet, u nás doma rebarboru milujem. Už se těšim, jak to bude chutnat v limonádě. Díky za recept!