Mazanec ze špaldové mouky s hrozinkami a mandlemi je krásně vláčný.
Potřebujete:
✿ 350 g špaldové hladké mouky
✿ 20 g droždí
✿ 115 ml mléka
✿ 60 g cukru krupice
✿ 1 vanilkový cukr
✿ 70 g másla
✿ špetku soli
✿ lžičku citronové kůry
✿ 2 vejce
✿ 50 g hrozinek
✿ 50 g mandlí
✿ hrst mandlových plátků
✿ rum
1. Hrozinky namočte do rumu. Do mísy prosijte mouku, udělejte důlek, vlijte do něj 2/3 vlažného mléka a rozdrobte droždí. Lehce zpracujte řídké těsto. Povrch posypte jemnou vrstvou mouky a nechte v teple asi 30 minut vzejít.
2. Přidejte oba cukry, máslo, sůl, citronovou kůru a 1 vejce, zbylé mléko a vypracujte těsto. Pak vmíchejte slité rozinky a mandle a těsto nechte 30 minut vyzrát.
3. Těsto vytvarujte do bochánku, dejte na plech, zakryjte utěrkou a v teple nechte kynout asi hodinu. Vykynutý bochánek potřete rozšlehaným vejcem, posypte plátky mandlí a nahoře rozřízněte do kříže. Pečte při 160 °C 40–50 minut.
Tak tohle musím určitě zkusit! Zbožňuju špaldovou mouku a mandle, takže to zní jako perfektní kombinace. A vypadá to, že recept není ani tak složitý. Díky za inspiraci!