Na vývar:
1,5 kg hovězích žeber, hrudí a kostí
3 l vody
1 cibule
1 mrkev
1 kořenová petržel
1 kousek celeru
1 lžička soli
petrželová nať
celý pepř
nové koření
bobkový list
Na polévku:
hovězí vývar a obrané maso
3 červené řepy
1 mrkev
1 cibule
1 kořenová petržel
2 brambory
200 g zelí
2 stroužky česneku
2 lžíce rajčatového protlaku
200 ml zakysané smetany
1 lžíce sádla
nať z červené řepy
listová petržel
čerstvý kopr
sůl
cukr, ocet
pepř
Postup:
Do hrnce dejte vodu a všechno hovězí maso. Přiveďte k varu a nechte chvíli probublávat, dokud se na povrchu nevysráží většina nečistot. Seberte je a dejte stranou.
Přidejte všechny zbylé suroviny na vývar a nechte táhnout (okolo 90 °C) 2 až 3 hodiny. Mezitím si oloupejte řepu, nastrouhejte mrkev a petržel, oloupejte a nakrájejte brambory, nakrájejte cibuli a nakrouhejte zelí.
Z hotového vývaru vyjměte zeleninu. Přidejte řepu a uvařte doměkka. Ke konci vývar sceďte. Maso oberte a nakrájejte na malé kousky. Řepu nastrouhejte.
V hrnci rozehřejte sádlo. Přidejte cibuli a na mírnějším plameni nechte zesklovatět. Poté přidejte strouhanou mrkev a petržel. Osolte a společně orestujte dozlatova.
Přidejte protlak a prolisovaný česnek. Promíchejte a krátce orestujte. Hned poté přidejte strouhanou řepu, brambory, zelí, nakrájené stonky z natě a vše zalijte vývarem. Přiveďte k varu a povařte asi 30 minut.
Na konci přidejte vařené hovězí maso a nasekanou nať a bylinky. Promíchejte a už jen nechte prohřát. Boršč pořádně dochuťte octem, solí a případně i cukrem a mletým pepřem podle chuti.
Tip!
Boršč podávejte se zakysanou smetanou a do misky přidejte ještě extra dávku čerstvých bylinek.