Potýkáte se po jídle často s nevolností, nepříjemnými pocity v břiše a pálením v ústech a krku?
Pálení žáhy sice není život ohrožující záležitost, ale dokáže pořádně znepříjemnit den. Co vám tedy přinese velmi rychlou úlevu? K pálení žáhy dochází v okamžiku, kdy se natrávená potrava a žaludeční kyseliny vracejí ze žaludku zpátky do jícnu. Tento jev se odborně nazývá reflux.
Jedná se především o pocit pálení za hrudní kostí, který může zasahovat až do krku.
Nejčastěji je pálení žáhy způsobeno konzumací příliš velkého množství jídla nebo nevhodných potravin, jako jsou například smažená a tučná jídla, čokoláda, sycené nápoje, citrusy.
Často se objevuje také u těhotných žen, a to kvůli hormonálním změnám a tlaku způsobenému růstem dělohy.
Jablko i aloe vera
Překyselení zpacifikuje jedlá soda, oloupané jablko (jen dávejte dobrý pozor na ta extra kyselá) anebo heřmánek. Naše babičky také nedaly dopustit na obyčejné mléko.
Osvědčenou radou je i aloe (¼ šálku extraktu z aloe vera 15 až 20 minut po jídle jako prevence) nebo med, ideálně domácí. Ten zklidňuje bolest, vytváří ochranný obal kolem sliznice jícnu, blokuje působení kyseliny a urychluje regeneraci sliznice po poškození.