Mrkvový dort patří v posledních letech ve světě mezi nejoblíbenější dezerty. A vůbec se není čemu divit! Těsto, které je díky mrkvi nádherně vláčné, se skvěle doplňuje se svěžím sýrovým krémem.
Zkuste si ho s námi připravit, můžeme vám zaručit, že se po něm doma jenom zapráší!
Suroviny:
Na těsto:
500 g mrkve
200 g vlašských ořechů
300 g polohrubé mouky
200 ml oleje
4 vejce
100 g třtinového cukru
1 lžička jedlé sody
1 lžička kypřicího prášku
1 lžička skořice
špetka soli
kůra z 1 citronu
ořechy na ozdobu
Na krém:
500 g mascarpone
200 g zakysané smetany
125 g másla
3 lžíce cukru
Krok za krokem:
1. Mrkev nastrouhejte najemno a ořechy nasekejte na malé kousky.
2. V jedné míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé, nadýchané pěny a postupně do nich zašlehávejte olej. Ve druhé míse smíchejte prosátou mouku s jedlou sodou, práškem do pečiva, citronovou kůrou, solí a skořicí.
Sypkou směs postupně zašlehávejte do vaječné pěny. Na závěr přimíchejte mrkev a ořechy.
3. Hotové těsto nalijte do vymazané a vysypané dortové formy a vložte do trouby předehřáté na 180 °C.
4. Asi po 45 minutách zkontrolujte propečenost špejlí. Jestli vyjde z těsta suchá, můžete ho vyndat z trouby. Upečený korpus nechte asi 10 minut odpočinout ve formě a poté ho vyklopte na mřížku, kde ho nechte zcela vychladnout.
5. Mezitím si připravte krém. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do hladkého krému a poté přidejte mascarpone a zakysanou smetanu. Krém pak vložte do lednice. Korpus rozřízněte podélně na dva stejně velké díly a ty slepte polovinou krému.
6. Druhou polovinu krému naneste na vrchní část dortu, můžete ho namazat i po stranách po celém obvodu. Povrch dortu posypejte nasekanými ořechy nebo dozdobte marcipánovými mrkvičkami. Před nakrojením nechte dort několik hodin vychladit v lednici.
Mrkvové sušenky s pomerančovou polevou
Pokud máte málo času, zkusit můžete báječné mrkvové sušenky. Jejich příprava je rychlá a výsledek vás příjemně překvapí. Obzvlášť děti si je zamilují. Zapojte do přípravy vnoučata a užijte si s nimi zábavné tvořivé odpoledne.
Suroviny:
250 g mrkve
70 g třtinového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
1 bílek
50 g másla
150 g hladké mouky
1 lžička kypřicího prášku
1 lžička skořice
1 lžička mletého zázvoru
špetka soli
kůra z 1 pomeranče
Poleva:
100 g moučkového cukru
pomerančová šťáva
Jak na to?
✔ Bílek vyšlehejte s cukrem, změklým máslem a vanilkovým extraktem dohladka. V jiné míse smíchejte hladkou mouku s kypřicím práškem, skořicí, mletým zázvorem a špetkou soli. Na závěr do těsta přimíchejte nastrouhanou mrkev a pomerančovou kůru.
✔ Z těsta vytvářejte lžičkou kuličky a skládejte je v dostatečných rozestupech na plech vyložený pečicím papírem. Každou kuličku poté obrácenou stranou lžičky lehce smáčkněte. Sušenky vložte do trouby předehřáté na 175 °C a pečte je asi 20 minut dozlatova.
✔ Mezitím si připravte pomerančovou polevu. Do misky nasypejte moučkový cukr a postupně do něho přilévejte pomerančovou šťávu. Poleva by neměla být příliš řídká. Sušenky ozdobte a je to!