Suroviny:
500 g brambor
200 g hrubé mouky
1 vejce
špetka soli
60 g másla
3 celé skořice
K servírování:
mletý mák
moučkový cukr
rozpuštěné máslo
Postup:
Brambory oloupejte a uvařte je společně se skořicí. Ta jim dodá netradiční vůni a chuť výsledného pokrmu pozdvihne o úroveň výš. Po uvaření je nechte zcela vychladnout, ideálně do druhého dne.
Studené brambory nastrouhejte najemno a dejte vařit vodu. V případě bramborového těsta totiž voda čeká na šišky, ne naopak! Do nastrouhaných brambor přidejte hrubou mouku, vejce a špetku soli.
Rukama vypracujte hladké těsto a z něj vytvořte váleček silný asi jako prst. Ten nakrájejte asi na 5 cm dlouhé špalíčky.
Vroucí vodu v hrnci lehce osolte a vhoďte do ní připravené šišky. Vařte je asi 10 minut a poté je vyjměte a ihned je potřete rozpuštěným máslem. Na talíři je posypejte mletým mákem smíchaným s cukrem a přelijte máslem podle chuti.
Tip!
S těstem pracujte rychle, jinak začne řídnout a šišky se rozpadnou.