Suroviny:
4 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
250 g kulatozrnné rýže
200 ml bílého vína
100 g parmazánu
½ cibule
1 stroužek česneku
zeleninový vývar
sůl
pepř
Postup:
Ve velké hluboké pánvi rozpalte olivový olej, přidejte do něho lžíci másla a nechte rozpustit. Stroužek česneku lehce smáčkněte nožem a přihoďte ho do pánve. Opékejte asi 30 vteřin a pak ho vyjměte.
Cibuli nakrájejte nadrobno, přidejte ji do másla, a jakmile zesklovatí, přisypejte k ní suchou rýži. Za stálého míchání vše restujte.
Když rýže lehce zprůsvitní, přilijte bílé víno a naběračku vývaru a přidejte okapané houby. Osolte a opepřete. Na středním plameni duste za občasného míchání a přilévání vývaru až do změknutí rýže.
Jakmile je rýže takzvaně al dente, stáhněte ji z plamene a rozmíchejte v ní zbylé máslo a nastrouhaný parmazán. Rizoto na talíři dozdobte nasekanou petrželkou a trochou parmazánu.
Tip!
Rýži před použitím neoplachujte, zbavili byste ji škrobu, který rizotu dodává jeho krémovou konzistenci.