Chcete mít zdravé kosti? Svaly? Nervy? Mozek? Srdce? Cévy? Zuby? Nehty? Vlasy? Pleť? Jezte špenát pravidelně a s chutí!
Špenát pochází z oblasti Afganistánu, kde byl vyšlechtěn ze svého planě rostoucího předka. Do Evropy ho přivezli Španělé a postupem doby získal na velké oblibě. Lze ho konzumovat jak v syrovém stavu, tak různě tepelně upravený.
Špenát se vyznačuje vysokým obsahem vitaminu A, vitaminů skupiny B a vitaminu C. Z minerálů je v něm nejvíce zastoupen draslík, hořčík, sodík, vápník, železo, mangan a měď.
Prevence proti vráskám
Vysoký obsah betakarotenu dělá ze špenátu významného ochránce našeho zdraví.
Chrání naše tělo před volnými radikály a zbavuje ho těžkých kovů, propůjčuje naší kůži „zdravou barvu“, chrání nás před negativními účinky slunečního záření, přispívá k zachování mladého vzhledu a pomáhá v boji proti vráskám.
Protože vitamin A je rozpustný v tucích, je třeba konzumovat špenát s přídavkem alespoň malého množství tuku.
Zázračný koktejl ve špenátu
Draslík a vápník jsou nepostradatelné pro zdravé zuby, kosti, nervy a metabolické procesy v lidském organismu. Železo je důležité pro krvetvorbu a okysličování tkání.
Hořčík hraje významnou roli pro správnou funkci svalů, srdce, mozku a pomáhá udržet „pevné nervy“. Měď udržuje dostatečnou hladinu „hormonů blaha“ v našem těle a chrání před vypadáváním vlasů.
Sodík je nutný pro správnou regulaci tělních tekutin. Díky vysokému obsahu všech výše jmenovaných látek a jejich poměru patří špenát mezi nejzdravější potraviny..