Cuketa se u nás zabydlela tak, že ji na zahrádce pěstuje kdekdo. Na každý pád ji jezte, co se dá, je to pro vaše zdraví!
Pro oči i na srdce
Cuketa je velmi bohatá na antioxidační sloučeniny lutein a zeaxantin a má v sobě i dávku beta-karotenu. Tyto látky jsou přínosem pro ostrý zrak, pokožku a kardiovaskulární systém a nabízejí ochranu i před určitými typy rakoviny.
Na své si přijde i trávení, neboť cuketa obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, čímž omezuje riziko zácpy, přispívá k detoxikaci a vyživuje prospěšné střevní bakterie. To je báječný dietní nápad!
Ti, kteří své tělesné křivky zlepšovat nechtějí či nepotřebují, si cuketu mohou obalit jako řízek.
Hubnutí s cuketou
Ať už ji připravíte jakkoli, pravidelná konzumace cukety vám pomůže zhubnout a není to jen mýtus! Tahle potravina je „chudá“ na kalorie, ovšem báječně zasytí a vlivem zmíněné vlákniny omezuje nechvalně známý „vlčí hlad“.
Zároveň posiluje kosti a pomáhá udržet stabilní hladinu hormonů štítné žlázy, což má na správné fungování tohoto orgánu velký vliv. Možná nevíte, že širokou škrabkou se z cukety dají vytvořit i těstoviny, které stačí lehce povařit v rajčatové omáčce. Hodí se i do krémovější polévky.