Poradíme vám, jak projít nepříjemným obdobím, které potká každou ženu, bez ztráty kytičky. A jak nad návaly horka, nočním pocením i špatnou náladou zvítězit.
Co jíst, a čeho se naopak vyvarovat?
Zdravý jídelníček sice rizika a příznaky spojené s menopauzou nezmění, lze jím však těmto problémům předejít.
Stop koření, alkoholu i kávě
Z jídelníčku by v tomto životním období měla zmizet silně kořeněná jídla, je také lépe vyhnout se na čas kávě a alkoholu. Naproti tomu pokrmy obsahující izoflavony, rostlinné hormony, mohou příznaky menopauzy zmírnit.
Jsou v sójových výrobcích, například tofu a sójovém mléce. Jezte potraviny s obsahem železa a vápníku, 2–4 porce mléčných výrobků denně zajistí dostatečný příjem kalcia. Vápník je také v rybách, brokolici a luštěninách.
Porce zeleniny a ovoce
Denně by žena měla sníst 2–4 porce ovoce a 3–5 porcí zeleniny. Důležitá je také vláknina. Najdete ji v celozrnném pečivu, obilovinách, těstovinách a rýži. Denní příjem by měl činit 20 gramů. Ženy v menopauze by neměly zapomínat ani na správný pitný režim. Obecné doporučení je vypít osm sklenic tekutiny denně.