Suroviny:
400 g staršího chleba
2 rajčata
1 červená cibule
1 salátová okurka
2 žluté papriky
2 hrsti bazalky
100 ml červeného vinného octa
3 lžíce olivového oleje
Postup:
Chléb nalámejte nebo nakrájejte na kostky, lehce zakápněte olivovým olejem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 5 minut dozlatova.
Omyté a osušené papriky pečte na suché, rozpálené pánvi, když se na nich vytvoří puchýře, nechte je v igelitovém sáčku asi 10 minut zapařit.
Nakrájenou okurku a rajčata promíchejte s nakrájenou cibulí , osolte a nechte pustit šťávu. Papriky oloupejte, nakrájejte na proužky a přidejte k zelenině.
Přihoďte kousky chleba, natrhané lístky bazalky, zalijte vinným octem a nakonec přidejte větší množství olivového oleje, aby pečivo dobře nasáklo.
Tip!
Chlebové krutony můžete před vložením do trouby polít olivovým olejem smíchaným s prolisovaným česnekem a nadrobno nasekanou petrželkou.