Na hovězí žebírka se nejvíce hodí barbecue omáčka (čtěte bárbekjú), která má svou tradici především ve Spojených státech amerických. Protože je to prý ale nejlepší omáčka, která kdy vznikla, rozšířila se do celého světa.
Ingredience:
½ hrnku kečupu
1 lžíce medu
2 lžíce třtinového cukru
1 lžíce worcesterské omáčky
1 lžička sójové omáčky
1 lžička vinného octa
¼ lžičky mletého pepře
½ lžičky sušeného česneku
¼ lžičky soli
1 lžíce nadrobno nakrájené cibule
1 špetka sušené chilli papričky
Postup:
Všechny uvedené suroviny přendejte do menšího hrnce nebo rendlíku. Vařte na mírném ohni přibližně patnáct minut. Míchejte tak dlouho, dokud omáčka nezhoustne. Jakmile omáčka vychladne, přendejte ji do lednice. V lednici omáčka vydrží klidně i několik týdnů.
ν Můžete ji využít nejen jako marinádu na žebírka, ale i jako omáčku ke grilovaným nebo pečeným bramborám, do hamburgerů nebo k dalším grilovaným masům. Chodí se i do toustů a sendvičů.
Náš tip:
Máte-li čerstvý tymián, přimíchejte ho do vychladlé omáčky.