Zásad, jak udržet srdce zdravé, je několik. Pravidelné preventivní prohlídky, rozumná míra stresu… Velkou roli ale hraje i správná strava.
Zařadit zdravé jídlo do svého jídelníčku je poměrně jednoduché, a pokud to uděláte, poděkuje vám nejen srdce, ale prakticky celé tělo. Přinášíme vám přehled potravin, které prospívají především srdci.
Listová zelenina a bylinky
Špenát, kapusta, ledový salát a další listová zelenina je plná vitaminů, antioxidantů a minerálních látek. Navíc obsahuje vitamin K, který chrání cévy a podporuje správnou srážlivost krve.
Bobulovité ovoce
Drobné plody jako jahody, ostružiny, borůvky nebo maliny jsou také plné antioxidantů, které zabraňují zánětům, jež mj. přispívají k rozvinutí onemocnění srdce.
Kupříkladu třešně obsahují látky, které chrání cévní stěnu. Bobuloviny si můžete dát jako zdravou svačinu nebo je použít jako základ lehkého dezertu.
Zdravé tuky
Bez příjmu tuků se neobjedeme, jen si musíme vybírat ty prospěšné, které pomáhají se snižováním hladiny cholesterolu a rizika srdečních onemocnění. Jejich skvělým zdrojem je olivový olej nebo tučné ryby, jako je losos, sardinky, makrely či tuňák.
Můžete sáhnout i po rybím tuku – dnes už nemá onu odpornou chuť, kterou si možná pamatujete z dětství, a můžete ho přidávat i do salátů.
Vlašské ořechy
Vlašské ořechy jsou výborným zdrojem vlákniny a stopových prvků, jako je hořčík, mangan nebo měď, a vitaminů skupiny B. Zejména B1 má pozitivní vliv na srdce a zároveň pomáhá zmírňovat psychické problémy – například depresi nebo úzkost.
Rajčata a fazole
Rajčata jsou bohatá na lykopen, neboli přírodní barvivo se silnými antioxidačními účinky. Nízká hladina lykopenu má souvislost s vyšším rizikem mrtvice a infarktu.
Lykopen tělo lépe využije z tepelně zpracovaných rajčat, proto je hojně využívejte při přípravě teplých pokrmů. Fazole jsou také výživné a dobře zasytí, protože obsahují množství rostlinných bílkovin. Kromě toho pomáhají fazole snižovat krevní tlak.
Hořká čokoláda
I mlsat lze zdravě. Hořká čokoláda překvapivě patří mezi potraviny, které přispívají ke správnému fungování srdce. Vybírejte si ale takovou, která má alespoň 70 % kakaa, a užívejte si ji s mírou.