Suroviny:
500 g jahod
4 vejce
90 g cukru krupice
130 g hladké mouky
60 g oleje
kůra z 1 citronu
Na krém:
350 ml smetany ke šlehání
70 g cukru
75 g bílé čokolády
1 plátek želatiny
vanilkový lusk
Postup:
Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny a postupně přisypávejte prosátou mouku. Poté přidejte olej a citronovou kůru a umíchejte hladké těsto bez hrudek.
Těsto nalijte do dortové formy vyložené pečicím papírem a pečte 15–17 minut dozlatova. Po upečení nechte korpus vychladnout.
Želatinu namočte do ledové vody. Do kastrolu nalijte smetanu ke šlehání, přidejte cukr, nadrobno nasekaný vanilkový lusk a pomalu zahřívejte.
Jakmile je smetana těsně pod bodem varu, stáhněte ji z plotny a nechte částečně vychladnout. Do směsi zašlehejte rozpuštěnou bílou čokoládu, přidejte želatinu a rozmixujte tyčovým mixérem. Nakonec krém přeceďte přes plátno a dejte vychladit do lednice.
Jahody nakrájejte na plátky a ty přikládejte po stranách formy nastojato do dvou řad. Krém před použitím krátce vyšlehejte a nalijte do formy. Na povrchu krém uhlaďte stěrkou a poklaďte zbylými jahodami. Před nakrojením nechte dort v lednici alespoň 4 hodiny vychladit.
Tip!
Vanilku nevynechávejte, její chuť je v dezertu nenahraditelná.