Suroviny:
170 g špaldové mouky
25 g moučkového cukru
100 g vychlazeného másla
špetka soli
50 ml ledové vody
Na náplň:
400 g čerstvých jahod
70 g třtinového cukru
1 lžíce kukuřičného škrobu
vanilkový extrakt
Na potření:
1 žloutek
2 lžíce smetany
Postup:
V míse promíchejte mouku s moučkovým cukrem a špetkou soli. Poté přidejte na kostky nakrájené vychlazené máslo a špičkami prstů vypracujte drobenku.
Do ní přidejte ledovou vodu a vypracujte těsto. Postupujte rychle, aby těsto nezřídlo, pak ho zabalte do potravinové fólie a nechte minimálně hodinu odpočinout v lednici.
Jahody nakrájejte na menší kousky, přidejte cukr, pár kapek vanilkového extraktu a kukuřičný škrob. Vše dobře promíchejte a krátce povařte do zhoustnutí.
Dostatečně vychlazené těsto rozválejte na tenký plát. Vytvarujte kruh o průměru asi 35 cm a ten vložte do formy vyložené pečicím papírem.
Do středu nalijte náplň a rozetřete ji tak, aby končila asi 3 cm od okrajů, ty pak přehněte směrem ke středu koláče. Okraje potřete žloutkem smíchaným se smetanou, vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte zhruba 30 minut.