Suroviny:
2 vejce
75 g cukru moučky
vanilkový cukr
50 ml rostlinného oleje
50 ml mléka
25 g polohrubé mouky
75 g hladké mouky
1 kypřicí prášek
kůra z ¼ citronu
asi 300 g třešní
hrst hrubé mouky
moučkový cukr na posypání
Postup:
Omyté čerstvé ovoce odpeckujte.
Do dvou samostatných misek oddělte žloutky a bílky. Do žloutků přidejte moučkový a vanilkový cukr, olej a mléko a vyšlehejte metličkou nebo ručním mixérem. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a mouku smíchanou s kypřicím práškem. Vše důkladně promíchejte.
Ve druhé misce vyšlehejte bílky do tuhého sněhu a ten jemně zapracujte do těsta.
Připravte si formu o průměru 20–24 cm, vymažte ji máslem, vysypte hrubou moukou. Do formy nalijte těsto.
Do misky si nasypte hrst hrubé mouky a třešně do ní namočte tou částí, kterou položíte na těsto. Tak se nebudou propadat až na dno. Nemusíte je obalit celé, vrchní část může být vidět.
Dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut. Zda je bublanina upečená, zkontrolujte pomocí špejle, kterou zapíchnete do středu korpusu. Když se na ni těsto nelepí a není řídké, je bublanina hotová.
Po upečení nechte vystydnout a před podáváním jemně posypte moučkovým cukrem.