Takový koláč jste dozajista ještě nikdy nejedli. Oblíbí si ho děti i dospělí.
Ingredience:
2 pláty lineckého těsta
3 hrnky vypeckovaných třešní
150 g cukru krystal
300 ml zakysané smetany
2 sáčky vanilkového cukru
50 g mandlí
1 vejce
Postup:
Koláčovou formu si vyložte lineckým těstem a to až po okraj. Zakysanou smetanu si vyšlehejte s oběma vanilkovými cukry a pak ji rozprostřete na listové těsto. Třešně vypeckujte a rozpůlte, smíchejte s nadrcenými mandlemi a cukrem.
Touto směsí naplňte linecké těsto. Druhé linecké těsto rozkrájejte na silnější proužky a poklaďte je na koláč tak, aby vznikla krásná mřížka. Tu potřete rozšlehaným vejcem.
Troubu si předehřejte na 180 °C a pečte přibližně dvacet pět až třicet minut. Koláč podávejte jen tak anebo s domácí šlehačkou nebo zakysanou smetanou.
Náš tip:
K třešním můžete přidat i jahody, klidně kompotované. Náplň také můžete dochutit 3 lžícemi rumu.