Zeleninu můžete před přidáním do polévky upéct v troubě tak, aby mírně zhnědla. Bude pak mít v polévce výraznější chuť.
Ingredience: 4 porce
● 3 středně velké řepy
● 300 g zralých rajčat
● 1 petržel
● 1 mrkev
● 2 bobkové listy
● hrst kopru
● 1 cibule
● olej
● sůl
● pepř
● 1 l zeleninového vývaru
● 1 lžíce rajčatového protlaku
● zakysaná smetana a nasekaná petržel na zdobení
Postup:
Cibuli nakrájejte najemno. Řepu, petržel a mrkev oloupejte a nakrájejte na kousky. V hrnci rozpalte olej a opečte na něm cibuli. Po chvíli přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu a orestujte ji. Přidejte protlak, promíchejte a ještě vše krátce opečte.
Přilejte vývar, přidejte pokrájená rajčata, kopr, bobkový list, sůl a pepř. Polévku přiveďte k varu a vařte ji asi půl hodinky, dokud není všechna zelenina měkká. Poté odeberte z polévky asi třetinu zeleniny a vyjměte bobkový list.
Zbylou část rozmixujte na hladký krém. Do polévky vraťte odebranou zeleninu. Rozdělte na talíře a ozdobte kopečkem zakysané smetany a petrželkou.
Příprava: 60 min
Cena za 1 porci: 40 Kč